2020-06-01 Sven Tägil: Åke Persson – Kometen som försvann

Nytt år och vårsäsongen inleds av historieprofessorn Sven Tägil från Lund. Programmet handlar om trombonisten Åke ”Kometen” Persson som under sin karriär kom att spela med några av världens bästa storband och jazzmusiker. Den berömde jazzskribenten, producenten mm, Leonard Feather, jämförde honom med storheter som trombonisterna Kai Winding och J J Johnson.

Åke föddes 1932 och började sin bana med att spela i skolorkestern hemma i Hässleholm och med lokala jazzband. Simon Brehm fick höra honom, lockade honom till Stockholm och gav honom ett fast engagemang i sitt band. 1951, endast 19 år gammal, spelade han in sin första skiva tillsammans med Lasse Gullin och engagerades därefter till studiejobb och konserter med den svenska jazzeliten. Det var i detta sammanhang han fick tillnamnet” Kometen” med hänvisning till hans snabba karriär.

Under resten av 1950-talet spelade han med många av Sveriges bästa orkestrar, 1959 med Quincy Jones storband och 1961 bosatte han sig i Västberlin för att börja spela med ett tyskt storband. Han hade även en 10-årig sejour med Kenny Clarke – Francy Boland Big Band.

Utöver vad som nämnts här gjorde han ett stort antal skivinspelningar med världsartister som Clifford Brown och Stan Getz samt inhopp i några av världens främsta storband som Duke Ellington och Count Basie, när de var på turneringar i Europa. Vad här sagts får endast ses som en liten kort introduktion, Sven får föra oss mer detaljerat in i Åkes jazzliv. Åke dog 1975, endast 43 år gammal. Sven kallar sitt program Åke Persson – Kometen som försvann.