2015-04-13 Stan Kenton

Stan Kenton, ”Stan The Man” som han kallades, var en storbandsledare som gick sina egna vägar. Hans ”Progressive Jazz”, som han själv benämnde den,lämnade ingen oberörd och kan väl sägas vara av den art att man antingen tyckte om den eller ogillade den. Han hade näsa för förstklassiga musiker och hade i sin orkester under 40- och 50- talet sådan som Conte Candoli, Maynard Ferguson, Shorty Rogers, Kai Winding, Art Pepper, Gerry Mulligan och Shelly Manne, bara för att nämna några, samt sångerskorna Anita O´Day och June Christy.

Vi skall få höra mycket mer om Kenton och artisterna runt honom när Ingvar Palmqvist håller sitt föredrag kallat: ”En minnesrik vecka med jazzgiganter”. Ingvar är född och uppvuxen i Malmö och var god vän med legendarerna Leif ”Smoke Rings”Anderson och Alfie Nilsson. Han är nu pensionerad affärsman och företagsledare och lär vara en av Europas största innehavare av Kenton-material. Vi ser verkligen fram mot att få lära oss lite mera om en omstridd men dock betydelsefull orkesterledare.