2013-02-11 ”Klassisk fransk jazz”

Denna kväll gästades vi av en tvättäkta fransyska tillika från Paris, Kiki Desplat. Kiki kallade sitt program: ”Klassisk fransk jazz med tillägget att det handlar om tiden från 1980 fram till våra dagar. Kiki blev snabbt en av de främsta franska jazzmusikerna. Hon träffade Paul Strandberg på en jazzfestival i Frankrike och flyttade till Malmö 1994.

Redan innan hon började skolan var hon igång med sin musikliak fostran och utbildade sig på klassiskt piano och trumpet. 1984 bildade hon damorkestern ”Certains L´aiment Chaud” som på engelska ordagrant betyder ”Some Like It Hot”. Orkestern gör succé runt om i Europa med sin jazz med rötter i 1920-talet. Kiki är medlem i de flesta av Pauls orkestrar och leder i Malmö själv kvintetterna ”Kiki Desplat& Swing Kings” och ”Kiki´s Jug Band”.

Kiki betonade det starka intryck som Sidney Bechet gjort på henne och hela den franska jazzen. Vi fick sedan lyssna till ett dussin låtar med betoning på tradjazz, de flesta från 1980-talet. Mestadels i band med upp till 10 musiker. Mot slutet blev det modernare tongångar, bl a ett stycke av Bix Beiderdeck, vidare ”A tribute to Johnny Hodges” i storbandsstil samt avslutningsvis ”Happy feet” med det egna bandet ”Certains L´aiment Chaud”.

En trevlig och annorlunda kväll med charmiga Kiki. Vi säger därför Merci beaucoup et au revoir!

PS. Kiki har sammanställt sitt program i nedanstående två dokument. Klicka på den blå texten nedan, så ser du hela härligheten. DS.

Klicka här för att se musikerna

Klicka här för att se spellista