2016-10-10 Rolf Carvenius ”Melodier vi glömt vi kommer ihåg”

I kväll får vi besök av klarinettisten Rolf Carvenius, en av den svenska jazzens ”mångkampare”, som med framgång prövat på det mesta under sina drygt 55 år i branschen. Ett mått på hans karriär kanske kan vara att han började i sin ungdom med köp av en blåmålad klarinett för 40 kronor medan han i dag spelar på Arne Domnérus favoritklarinett.

Bakom sig har han ett brokigt liv. Det skulle leda för långt att redogöra för allt men nämnas kan startandet av ett antal egna orkestrar, den mest kända: ”Tuxedo Jazz Band” som är still going strong, samt genom åren naturligtvis ett oräkneligt antal uppträdanden på olika scener tillsammans med många kända artister. Ibland stack han emellan med jobb som, bland annat, artistchef på Kramer i Malmö och teaterchef på Intiman i Stockholm.

Sist, men inte minst, skall framhållas Rolfs storverk nämligen det unika ”Jazzens Museum” i Strömsholm i Västmanland som han startade 1999. Där finns en utställningsyta på 500 kvadratmeter och varje sommar hålls 40 – 50 konserter med kända artister. Med ålderns rätt sålde Rolf 2013 sitt museum och nu, vid 75 års ålder, är hans höjdpunkter lördagskvällarna på Nalen. Vi lär få höra en hel del om allt detta ackompanjerat med musik. Rolf kallar sitt program ”Melodier vi glömt vi kommer ihåg”.