2017-09-11 Torgny Salö ”Mina drygt 50 år i Malmö-jazzens 20-tal”

Höstsäsongen börjar med ett besök av Torgny Salö, ledare för Southern Syncopaters. Bandet är en eminent tiomannaorkester med hemvist i Malmö vars repertoar är musik från den tidigaste storbandstiden, 1924 – 1930. Torgny startade orkestern 1987, man firar nu således 30-årsjubileum, och man har under alla dessa år hållit sig till den gamla tidens ”Hot Dance Music”

Alla i orkestern är amatörmusiker – ingenjörer, ekonomer, studenter etc – med rötterna i den svenska södern, närmare bestämt Malmö och Lund med omnejd. Klädsel vid spelningarna är alltid smoking. När det gäller arrangemang är tillgången i princip obegränsad. Torgny har nämligen genom åren samlat på sig drygt 2000 (!) arrangemang, både egna och avskrifter, och alla är spelade åtminstone en gång! Sättningen är den tidstypiska med saxar, brass, piano samt komp med trummor, tuba och banjo.

Husguden är ”naturligtvis” King Oliver – Louis Armstrongs läromästare – som betydde så mycket för jazzens utveckling under denna tid. Det fanns då en uppsjö av orkestrar med de mest kända såsom King Oliver, Jelly Roll Morton, Fletcher Henderson. Jean Goldkette, Ben Pollack, Louis Armstrong och många fler. Torgny tänker berätta om sitt musikaliska liv och hur han deltagit i jazzlivet i Malmö och han kallar sitt program: ”Mina drygt 50 år i Malmö-jazzens 20-tal”.