Program hösten 2023

2023-09-13 Ulf Forsberg Povel Ramel och jazzen

Ramel Ramel behöver ju ingen närmare presentation. I mitt program har jag försökt koncentrera mig kring hans jazzigare sidor med inspelningar från 1942 till 2000. Povel var ju sprungen ur jazzen och hans musikaliska koncept vilar på en solig grund av synkoperad rytm och improvisatoriska infall. Redan i hans allra första skivinspelningar omgav han sig med goda jazzmusiker, bl.a. en blott 17-årig Arne Domnérus, som gjorde sin skivdebut med Povel. Jag utformade programmet 2022 till 100-årsminnet avans födelse och presenterade det då i Tomelilla Jazzklubb. Nu år 2023 har Lasse Åbergs staty av honom avtäckts utanför Cirkus på Djurgården i Stockholm och då kan det väl passa att även aktualisera programmet på nytt. Povel gick bort den 5 juni 2007 och dagen därpå kunde följande välformulerade betraktelse läsas i DN:

I tystnaden och friden

en kväll i juni månad

gick en man ur tiden.

Tiden står förvånad.

Genierna går bort.

Skorna något trängre.

Tidens flykt är kort.

Underbart är längre.

 

2023-10-11 Göran Ahlström Woody Herman och hans Heards

Beskrivning kommer

2023-11-08 Jan Sigurd Chet Baker The soundtrack of my life

Chet Bakers röst har alltid fascinerat mig. Och ihop med trumpetspelet varit ett så kallat ”soundtrack” till mitt erotiska liv. Ingen sensuellare musikant har vandrat på denna jord. Mitt föredrag blir ett impressionistiskt kollage av musik och prat där jag hoppar mellan tuvor som segling, bilkörning, att göra lumpen i California på 40-talet, hamna i Tyskland, kärlek till hundar och svikna löften och relationer. Nedstamp i Amsterdam idag utlovas, såväl som i Lunds jazzvärld anno 1955. Mellan pratbitarna bjuder jag på ett urval personliga inspelningar ur Chets rika (för rika?) låtkatalog.

2023-12-13 Leif Ceder: Hard Times for Jazz Musicians

I detta föredrag belyses de svårigheter en jazzmusiker kan möta under sin karriär och det illustreras med kända jazzprofilers öden och musik ända från New Orleans-tiden till våra dagar samt med personliga upplevelser.